fbpx

Noorukist kuni Grand Prix’ni, Laura Graves’i meistriklass

Laura Graves on olümpiamedalist. Selles meistriklassis annab ta näpunäiteid ja harjutusi, mida ta kasutab hobuste arendamisel Grand Prix suunas. Esimeseks ratsanikuks, kes  sisenes areenile,  oli Jeanna Högberg koos 5 -aastase ruunaga Just on Time (Jazz – Negro). Ta on üsna roheline hobune, oma temperamendi poolest tundlik ja temperamentne. 

Üleminekud

Temperamentsete hobustega tahan teha üleminekuid. See on kuumemate hobustega oluline, nende edasipürgiv energia on õnnistus, mis viib sind lõpuks Grand Prix’ni. Seega pead olema ettevaatlik, et mitte kunagi öelda hobusele: “Ei, ära liigu edasi”. Hobust tagasi hoides lood päris kindlasti pingeid juurde. 

Laura julgustab kõiki, kes kuumemate hobusega ratsutavad, keskenduma hobuse kõrvadele. Kui kõrvad on kikkis ja kogu aeg ettepoole, siis ei ole hobuse tähelepanu sinul. Hobused peaksid kõrvu edasi-tagasi liigutama, nii et kui kõrvad ei liigu üldse, pead hobuse tähelepanu uuesti enda peale pöörama. 

5-aastase hobuse treenimisel tuleb eelkõige tegeleda üleminekutega erinevates allüürides ja alustada koondatud allüüride sõitmisega. Koondamisel pead alguses olema valmis hoidma tugevamat kontakti. Kuid koolisõiduhobusega peaks olema väga selge, et kergus, mida otsime, ei ole tähenda kontakti puudumist. Hobusega suhtlemiseks vajame head kontakti, nii et kergus on pigem hea tunne käes

Voldid ja sääre eest astumine 

Et näha, mida noorhobune Lauraga töötamiseks vajab, alustab ta tavaliselt pärast soojendust 10-meetrise traavivoldiga. Pärast paari volti mõlemas suunas, on lihtsam näha, kus peituvad hobuse tugevused ja nõrkused. Sageli on hobused vasakule poole kangemad ja voldid on hea viis selleks, et saada hobune läbi keha pehmemaks ja hobuse lõdvestamiseks. 

10-meetrisest voldist suundud sääre eest astumisse, seejärel teed veel 10-meetrise voldi ja sõidad hobust edasi. Juba 5-aastase hobusega hakkad töötama omaduste kallal, mida on vaja Grand Prix, selleks et hobune saaks heas mõttes edasi-tagasi liikuda. Vastasel juhul on tulevikus probleeme piaffe’dega ja piruettidega. 10-meetrised voldid on ka hea viis temperamentse hobuse kontrollimiseks, ilma et peaks nii palju käsi kasutama. 

Treeni hobust jalaga

Anna noorele hobusele ruumi, proovi temaga harjutustes natuke aia sees sõita. Kui leiad kätes pinget, peame selle lahendama jalgadega. Hea reaktsiooni saamiseks peame hobust jalaga treenima, nii et ta jala kasutamisel ei läheks pingesse. 

Jeanna alustab 20-meetrisel galopivoldil. Laura palub tal painutada hobust, kasutades selleks sisemise jalaga. Iga kord, kui ta hobust jalaga puudutab, peab ta hingama ja jala survet pehmendama. 

Lõdvestuse leidmiseks pead seda treenima, mis on omakorda võti selleks, et hiljem valmistuda ette võistlusteks. Kui hobune on pinges, puuduta teda uuesti, kuni saad hobuselt soovitud  reaktsiooni ja hobune lõdvestub. Kui hobune hakkab ringist välja vaatama, pane ta uuesti sissepoole vaatama. 

Järgmine ratsanik, kes sisenes areenile, oli Carl Hedin koos 6-aastase ruuna Van der Veeniga (Vitalis- Fidermark). Viimasel võistlusel enne meistriklassi saavutasid nad FEI noorhobuste klassis 6-aastaste klassis 79%. Van der Veen tundis end keskkonnas natuke mugavam. See hobune on väga väljendusrikas ja tal on palju energiat.

Ratsuta nagu oleksid DJ

Koolisõit on mitmeti nagu DJ töö. Kui sul on noor hobune, on meil ainult helitugevus. Kuid 6-aastasega saame kasutada kogu helipulti. Hobuse treenimise edenedes saad kasutada kõlarit, muuta helitugevust, bassi ja palju muud. Vanuse ja väljaõppega õpivad hobused survet aktsepteerima ning saad lisada rohkem komponente. Nii et mõnikord sõidad väljendusrikkamalt ja mõnikord kergemalt.

Mängi raami ja survega

Van der Veenil on juba palju väljendusrikkust. Seetõttu soovib Laura, et Carl keskenduks rohkem kergusele. Pead alustama lõdvestumisega ja lisama seejärel ettevaatlikult rohkem survet ja väljendusrikkust. Eriti hobusega, kes on väga ambitsioonikas. 

Carl alustab poolpeatuste ja küljendustega diagonaalil, et hobune lõdvestuks ja painutaks. Laura palub Carlil väljendusrikkust veidi maha tõmmata, ent säilitada sama raam. Sa saad parema ristumise küljendusel, kui aeglustad pisut liikumist. Selle harjutuse käigus treenime koondamist. Noore hobuse puhul on see ratsaniku ülesandeks näidata hobusele, mida me vajame ja millist tunnet me tahame.

Foto: Rosita Dahlberg

Küljendus ja jalavahetus

Carl sooritab galopidiagonaalil küljendust, jätkab kontragalopis läbi lühikese külje ja teeb seejärel sirgel jalavahetuse. Võta endale aega enne jalavahetuse tegemist ja valmistu harjutuseks ette. Ärge unustage pärast jätkata ratsutamisega pärast jalavahetust. Inimesed satuvad nii suurde elevusse jalavahetuse tegemisest, et unustavad edasi ratsutamise. Mõne aasta pärast on see jalavahetus seeriajalavahetuste alguseks. 

Hoia enne jalavahetust kindlat kontakti ja jalad hobuse ümber ka pärast jalavahetuse tegemist. Jalad ei ole kiiruse jaoks, vaid selleks, et hoida hobust juhtimisvõtetes. Ole ettevaatlik hobuse raami suhtes, kui hobune tuleb liiga palju üles, kaotad osa kontaktist käes. 

Koondgalopp

Carl lõpetab oma sessiooni 20-meetrisel voldil koondgaloppi sõites. Laura palub tal sõita hobuse koondamiseks kas õlad sees või õlad väljas, olenevalt sellest, mis on tema hobusele kõige lihtsam. Ole ettevaatlik, kui palju pinget sa hobusele harjutuses tekitad. 

Viimane ratsanik oli Johanna Due Boje koos 11-aastase mära Mazy Klövenhöjiga (Bocelli – National Zenith xx). Mazy Klövenhöj oli selle meistriklassis kõige kogenum hobune, kellel oli mitu starti FEI Grand Prix’l 2019. aastal. Tegu on tundliku märaga, kes eelmisel päeval toimunud Grand Prix  läks pingesse jalavahetusi tehes. 

Vabasta jalad kõrgemateks punktideks

Sul on kasutamiseks ainult kaks kätt ja kaks jalga. Kui hobune teeb vea, näitan talle, mida ta peaks tegema, siis oled sa millegi muu jaoks vaba ja võid skeemis saada hindeks 8 või 9 punkti. Hobune peaks suutma teha harjutust sinuta. Kui kasutad koguaeg oma jalgu terve harjutuse aja, on su jalad sellega hõivatud ja sa ei saa neid kasutada, et teenida kõrgemaid punkte.

Kuidas vältida pinget piruettidel

Võta jalad piruettide ajal ära ja ära kasuta kannuseid. Seejärel kasuta oma häält, et näha, kas saad pingevabalt parema tulemuse. Meie soovitud tulemus on parem koondatus ja see, et hobune tõstaks jalad kõrgemale. Piruettide väljakutse seisneb selles, et jalad on eelkõige positsioneerimiseks ja kui neid liiga palju kasutada, tekitad pingeid ja kaotad keskjoone ning liigud tõenäoliselt liiga palju edasi. Sa ei saa seda edasiliikumist oma käte kaudu kontrollida, sest siis kaotad tagajalgade tegevuse.

Hääle kasutamine piaffees ja passaažil

Kasutage häält, et mängida koondamise ja nõtkusega piaffee ja passaaži treenimisel. Hääl peaks toimima nagu klikker koera treenimisel. Sa tahad, et jalad läheksid häält kasutades kõrgemale. Häält kasutades võid eeldada kahte tulemust. Üks on täiuslikkus ja teine on viga. Ole valmis veaks ja sellel hetkel ära peata hobust käega, lihtsalt proovi uuesti kuni saad soovitud tulemuse. 

Laura käsib Jeannal jalgu piaffees mitte kasutada. Ta peaks hobust veidi aitama, et hoida rütmi või koondatust ning kasutama jalga, kui hobune seda vajab. Täiuslikkus tekitab mõnikord tunde, et hobune saab ilma sinuta hakkama.

Foto: Rosita Dahlberg

Toimetaja: Kersti Sügis

Leave a Comment

0
    0
    Sinu ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi
    Scroll to Top