fbpx

Laura Graves koolitusest ja ohutusest noorte hobustega

Kohtusime eduka koolisõitja Laura Gravesiga ja küsisime temalt tema arvamust uute noorhobuste võistluseks treenimise kohta. Ta arendas oma tipphobuse Verdades rahvusvahelise Grand Prix tasemeni ise.

Kui alustad uue hobuse treenimisega, milline on sinu lähenemisviis

Alustan alati paljude küsimuste esitamisega. Püüan kindlaks teha, millest hobune aru saab ja millest mitte. Nii leian, kus on võimalikud augud nende treeningul, mis võivad takistada neil edasiliikumist.

Minu jaoks on esmatähtis turvalisus, mitte ainult enda, vaid ka hobuste jaoks. Sest kui nad aru ei saa, on mõned neist väga ohtlikud, kui tunnevad, et surve on liiga suur. Nii et see on minu jaoks esimene asi, mida ma teen, kui istun uue hobuse selga. Kontrollin jalgu, kontrollin, kuidas nad valjadest aru saavad. Siis hakkan ütlema, et okei, siin on see, mis sul puudub, et saaksin sind edasi arendada.

Olen sisenemas sellesse järgmisse faasi oma elus rohkemate noorte hobustega, kui mul on mõnda aega olnud. Ja nii ma õpin kukkuma ja see on vaid osa sellest. On möödunud üsna palju aega. Oma tipphobuse Verdadesiga (e.Florett As – Goya) olen pidanud väga ettevaatlik olema. Kuna kõik loodavad minu peale, nii et kui minuga peaks juhtuma midagi noore hobuse seljas, siis ma ei suudaks oma tipphobusega võistelda ja see pole tegelikult vastutustundlik. Nii et ma pidin olema väga ettevaatlik.

Ma kaldun veetma palju aega kohapeal, lahendades hobustega palju neid küsimusi. See võib olla pigem Ameerika lähenemine. Aga kindlasti, kui mul on hobune, kellega mul on raskusi, kutsun abi. Keegi, kes aitab mul maapinnalt turvalisemalt positsioonilt hinnata. Oluline on välja selgitada, miks hobune kardab, kui sa ratsutad. Sest kui jätkata ilma selle teadmiseta, tekib alati vale suhtlemine. Kuid kui suudad olukorda leevendada, saab hobune õppida. Kui pinget on liiga palju, ei ole nad õppimiseks heas positsioonis.

Kui otsid uusi hobuseid, siis milliseid omadusi otsid?

Esimene omadus, ilmselgelt peavad meie spordis olema neil kolm tõeliselt kvaliteetset väravat. Kõik ahmivad traavist alati õhku, kuid meie testis olev jalutuskäik ja galopp on tegelikult palju rohkem punkte väärt. Nii et kõndimine ja galopp peavad olema äärmiselt kvaliteetsed ja treenitavad. Kuid järgmine asi, mida ma otsin, on suurepärane isiksus. Hobune peab tahtma minuga pikka aega koos töötada ja peab olema mulle sobiv hobune. Igaühel on erinev maitse, minu võin vaadata, kuidas ilus hobune ringi käib ja võin teile öelda, et ma ei taha sellel istuda. Lihtsalt sellepärast, et ma tean, mis mulle meeldib.

Kas sul on näpunäiteid kodus treenivatele inimestele?

Töötan treeningute ajal palju peeglite kaudu filmimisega. See on huvitav, sest isegi peeglisse vaadates on video pilt teistsugune kui see, mida arvad peeglist nägevat. Kuna sa elad sellel hetkel ja vaatad ennast ning võtad seda kolmandalt osapoolelt, on see pigem kohtuniku vaatenurk. Arvan, et seda on oluline teha iganädalaselt ning võistluste eel filmime peaaegu kõike.

Kuidas noorhobuseid suurte areenide jaoks ette valmistada?

Esiteks veendume, et neil on olemas sellega toimetulekuks vajalikud oskused. Kui nad kipuvad olema närvilised või tead nende kohta midagi, mis võib nende toimetuleku raskendada, võivad nad oodata kauem. Sa tahad neile head kogemust anda. Seega veendun, et olen pannud nad piisavalt olukordadesse, et nad muutuksid piisavalt enesekindlaks. Samuti pead veenduma, et nad saavad kodus teha seda tööd, mida soovid võistlusel teha. Asi on selles, et neile antakse selged juhised, et nad kuulaksid kogu aeg, kui ma neilt midagi küsin, ja pööraksid mulle kogu tähelepanu.

Ma ei saa oma hobuseid ette valmistada kõigeks, mis võib võistlustel ette tulla, iga kord võib olla midagi muud, teistsugust. Nii et kui mul on oskused, mis panevad nad keskenduma ükskõik mis ka ei juhtuks, siis tunnen end väga turvaliselt. Ütlen alati oma hobustele, et selle ristküliku sees ei ole kunagi midagi peale liiva. Et see on alati ohutu ja kui nad siin tähelepanelikud on, ei juhtu nendega kunagi midagi halba.

Kas sul on lemmikharjutus?

See sõltub hobusest, näiteks kuumavereline hobune vs laisk hobune. Kuumaverelise hobusega tahan teha üleminekuid. Nende hobuste puhul on see oluline, sest see on kingitus, mida soovid Grand Prix’le kaasa võtta. Nii et pead olema ettevaatlik, et mitte kunagi öelda hobusele nii: “ei, ära mine”. See on kindel viis hobusele rohkem pingeid tekitada, hoides tagasi. Nii et ma ütlen alati, et leia kuju, mis tekitab hobusel soovi lõõgastuda. Mõnikord näiteks 4 või 5 silmust serpentiini. Ja kui nad on tõesti pinges, siis teen serpentiini pöördel 8 m ringi ja siis lähen üle areeni, lasen neil minna ja toon nad siis väikese ringiga uuesti tagasi. Siis saan nad uuesti üle areeni lükata, kui nad on lõõgastunud. Nii et nad muudavad pidevalt suunda – vasakule, paremale, edasi, see peaks olema nagu käiguvahetus, sujuvalt kogu tee.

Originaaltekst inglise keeles: Diana Dunbar

Leave a Comment

0
    0
    Sinu ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi
    Scroll to Top