fbpx

Hobuste allergiad – ärge laske neil kevadel oma ratsutamisplaane takistada

Kõik hobusesõbrad ja ratsutajad on seal olnud. On hea ilmaga kevadpäev, mis sobib ideaalselt sõitmiseks. Kui talli saduldama lähed, kuuled köhimist. Pead pöörates näed, et süüdlaseks on sinu hobune.

Miks ta köhib? Allergia.

Palja silmaga nähtamatu maailm on täis valke ja aineid, mis võivad esile kutsuda allergilise reaktsiooni. Neid allergeene võidakse sisse hingata, alla neelata või hobust paikse kokkupuute kaudu mõjutada. Saad probleemist aimu, kui märkad, et hobusel on sügelus, nõgestõbi või hingamisprobleemid.

Allergia on levinud nii inimeste kui ka loomade maailmas ning hobused pole erandiks. Tavaliselt saavad hobused oma keskkonnas hästi hakkama, ilma et neil tekiks ilmseid märke, et mikroskoopilised ühendid neid mõjutavad.

HorseIllustrated on pannud kirja mõned võimalikud allergiad, nende põhjused ja ravi, mida iga hobuseomanik võiks teada.

Nahaallergiad hobustel

Nahas ilmnevad hobuste allergiad võivad tuleneda paiksest kokkupuutest, kuid võivad tekkida ka suukaudse allaneelamise või sissehingatud osakeste korral. Aerosoolitud tolm, hallitus, õietolm, voodipesu ja putukahammustused on vaid mõned allikad, mis võivad põhjustada sügelust ja/või nõgestõbi.

Peamine sügeluse põhjus saab alguse Culicoides’i putukate hammustusest, mida tuntakse ka kui kääbust. Kuna kääbustel on kalduvus toituda kõhust, ilmneb hobune allergiline reaktsioon kääbussüljele, hõõrudes intensiivse sügeluse tõttu agressiivselt oma saba, tagaveerandeid, kaela ja lakka. Nendes piirkondades võib tekkida koorik  ja põletik, millega kaasneb oluline juuste väljalangemine.

Mõned hobusetõud kipuvad olema kääbuste suhtes eriti allergilised, näiteks morganid, islandlased ja araablased. Lahendus põhineb hobuse ära viimisel kääbuste paljunemiseks soodsatest piirkondadest, nagu tiigid, märgalad ja aeglaselt liikuvad ojad.

Kärbselinad on olulised, kuid neil peaksid olema võrgumaterjalist kõhuribad. Hobuse sissetoomine videvikus ja koidikul aitab samuti vähendada kääbustega kokkupuudet, kuna see on nende eelistatud söömisaeg.

Erinevalt sügelusreaktsioonist (sügelus) ei ole nõgestõbi tavaliselt sügelev, vaid annab kindla märgi kokkupuutest mingi allergeeniga. Nõgestõbi on tavaliselt pehme turse, mis taandub sõrmega surumisel, ja mida nimetatakse täppide turseks.

Need võivad olla erineva suurusega, mõnikord koondudes üheks suureks sooneks, kui mitu on lähestikku. Sissehingatavad allergeenid võivad põhjustada ka nõgestõbi, mida nimetatakse atoopiliseks dermatiidiks.

Samuti pole ebatavaline kontaktdermatiit. Üks üsna sageli esinev näide on nõgestõbi kokkupuutel männipuidust allapanuga. Kui kahtlustate, et allapanu on probleem, asendage paberist allapanu või muu männipuidust allapanu allikas, et näha, kas mure laheneb.

Mõned šampoonid või kärbsepihustid võivad põhjustada nahaärritust ja nõgestõbi, nagu ka pesupesemisvahendi jäägid või mustus valtrapil. Harvadel juhtudel võivad seeninfektsiooni põdeval hobusel seenhaiguse ümber tekkida nõgestõve sarnased reaktsioonid.

Nõgestõbi võib areneda ägedalt ja sama kiiresti kaduda. Mõnikord püsib see veel kaua pärast allergeeni keskkonnast eemaldamist. Rasketel juhtudel võib osutuda vajalikuks ravida hobust lühikese kortikosteroidide kuuriga, nagu deksametasoon või prednisoloon, mis on tõhusad põletikuvastased ravimid.

Teatud söödad võivad esile kutsuda nahareaktsiooni, kuigi toiduallergiad ei ole nii levinud. Kui tegemist on toiduallergiaga, on aga sageli keeruline kindlaks teha, milline toit või suukaudne aine on süüdlane.

Toidulisandid kipuvad olema kõige tõenäolisemad süüdlased, palju rohkem kui hein või söödamaterjal, kuigi on teada, et lutsern põhjustab allergilisi reaktsioone.

Hingamisteede allergiad hobustel

Hingamisteede allergiad võivad mõjutada hobuse jõudlust, mõjutades hingamist ja mugavust, eriti treeningu ajal. Hingamisteede allergiaga hobusel on sageli kuiv köha või vilistav hingamine, mis intensiivistub söömisel või trenni tehes. Samuti võib esineda kroonilist või vahelduvat ninavoolust.

Hingamisteede tervis on ohus, kui hobused paigutatakse lautadesse, eriti kui need on halva ventilatsiooniga, ja/või treenitakse siseareenidel. Paljud mürgised ühendid muudetakse sellistes keskkondades õhus ringlemiseks aerosooliks: endotoksiin (osa gramnegatiivsete bakterite rakuseinast) sõnnikus, ammoniaagiaur uriiniga leotatud allapanust, hallitusseente eosed heinast või heinatolm, mis filtreerub ladustamisel.

Parim lahendus on minimeerida hobuse siseruumides viibimise aega ja selle asemel väljas olla nii palju kui võimalik. Veelgi parem, korralda täiskohaga õues elamine sissetöötatud kuuridega, et hobune saaks kaitsta end halva ilma eest. Heina leotamine või aurutamine enne söötmist aitab eemaldada tolmu ja hallitust.

Kui hobune viibib palju tallis, on hea ventilatsiooni rakendamine väga oluline. Värske õhu ringlemiseks kasuta sobivalt paigutatud ventilaatoreid, avatud aknaid ja uksi. Hoia heina hobuste pidamisest eraldi hoones.

Hobuste anafülaksia

Kui hobuse immuunsüsteemil tekib sügav ja tõsine reaktsioon, võib hobune kogeda eluohtlikku anafülaksia. Seda silmas pidades on oluline allergilise reaktsiooni tunnuste ilmnemisel viivitamatult ühendust võtta loomaarstiga, eriti kui sinu hobusel on hingamisraskusi ja/või tema nägu ja koon või jäsemed ja kõht on turses.

Kui sinu hobune on teadaolevalt allergiline mõne ravimi, nagu penitsilliini või mittesteroidse põletikuvastase ravimi (MSPVA) (nt fenüülbutasoon või fluniksiin meglumiin) suhtes, on oluline panna hobuse talli uksele ja koplile hoiatussildid, et vältida ravimi juhuslikku manustamist.

Allergiaga inimesed kannavad selle kriitilise teabe edastamiseks kaelasilte või käevõrusid, kuid hobuste puhul on vaja sildid üles riputada nähtavatesse kohtadesse. Nõusta oma talli juhatajat ja töötajaid, sõpru ja veterinaararste, kes võivad sinu hobusega tegeleda.

Allergiatest jagu saamine võib olla tülikas, seega jälgi oma hobuse keskkonna kõiki aspekte. Teades võimalikest probleemidest, saad allergilisi probleeme ennetada enne nende tekkimist.

Allikas: HorseIllustrated

Leave a Comment

0
    0
    Sinu ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi
    Scroll to Top